Tipspromenad 4 okt

 

 

 

  • 5 okt 2020

Idag hade vi 6 tappra personer som gick tipspromenaden. Sandra Drottz 8 Rätt Stefan Drottz 7 Rätt Annika Berntsson 4 rätt 1 deltagande barn Casper Drottz 8 rätt

1. Idag är det kanelbullens dag. Kaeth Gardestedt som var projektansvarig för Hembakningsrådet ville öka intresset för hembakningen och uppmärksamma bulltraditionen här i Sverige och gav därför kanelbullen en egen dag i almanackan, men vilket år fick kanelbullen en egen dag i almanackan?

Rätt svar: X. 1999

2. En man står framför en tavla och säger: ”Bröder och systrar har jag inga, men denne mans far är min fars son”. Hur är personen på tavlan släkt med mannen?

Rätt svar: 1. Det är mannens son

3. Armand Duplantis har sedan tidigare världsrekordet i stavhopp. Nu har han även hoppat högre än någon annan utomhus. Det skedde vid en friidrottsgala i Rom. Hur lyder det nya rekordet utomhus?

Rätt svar: X. 6.15

4. Nu startar försäljningen av Cancerfondens Rosa band för att bl a finansiera forskning och sprida kunskap om cancer. Vem har designat årets modell?

Rätt svar: 1. First Aid Kit

5. För orienterarna så har det varit ett år utan tävlingar på grund av Covid -19. Men nu i höst kunde man genomföra SM med vissa anpassningar. Vår svenska orienteringsstjärna Tove Alexandersson vann medeldistansen med god marginal men tvingades avbryta långdistansen. Vem vann långdistansen på damsidan?

Rätt svar: 2. Sanna Fast

6. Vilken av dessa ostar görs av getmjölk?

Rätt svar: 1. Chevré

7. Till julen kommer Jönssonligan i ny tappning med bland annat David Sundin som Dynamit-Harry, men vem spelar Charles Ingvar ”Sickan” Jönsson?

Rätt svar: 1. Henrik Dorsin

8. Bokmässan som arrangeras varje år i slutet av september i Göteborg är årets viktigaste litteraturhändelse och den har blivit en tradition. För att slippa ställa in årets mässa på grund av rådande restriktioner gällande coronaviruset höll man den nu digitalt. Hur länge har bokmässan funnits?

Rätt svar: X. 35 år

9. Det har varit gott om blåbär i våra skogar i år. Vad heter blåbär på latin?

Rätt svar: 2. Vaccinium myrtillus

10. Tv 4 firar i år 30 år vilket även kanalens mest sedda underhållningsprogram Fångarna på fortet gör. Gåtmännen har varierat under åren och numera är det Madame Fouras som ställer gåtorna. Vem spelar Madame Fouras?

Rätt svar: 1. Suzanne Reuter

11. Orientering är en fantastisk sport tycker ju vi, men det är inte alltid lätt att hålla ordning på alla karttecken. Vad betyder tecknet på bilden?

Rätt svar: X. Stängsel

12. Barncancergalan – det svenska humorpriset sändes i måndags till förmån för att bidra till kampen mot barncancer. Carina Berg ledde galan för femte året i rad, men vem hade hon vid sin sida i år?

Rätt svar: 2. David Sundin
Utslagsfråga: 453 stycken

 

 

1. Vad heter Bamses fru?

Rätt svar: 1. Brummelisa

2. Vad säger scouterna när dem hälsar på varandra?

Rätt svar: 2. Var redo – alltid redo

3. 2018 kom en film med Halvdan och Meia i huvudrollerna. Vad var dom för något?

Rätt svar: 2. Vikingar

4. I höst så får vi se monsteragenten Nelly Rapp på bio. Vem har skrivit böckerna om Nelly Rapp?

Rätt svar: 1. Martin Widmark

5. Vad får man om man vispar grädde länge?

Rätt svar: 2. Smör

6. Idag är det kanelbullens dag. Vilken ingrediens finns inte i kanelbulle?

Rätt svar: 1. Nejlika

7. ”Spana in farsan här”. Från vilken film kommer det här citatet?

Rätt svar: X. Djungelboken

8. Vad menas med att en blomma är fridlyst?

Rätt svar: 2. Att man inte får lov att plocka den.

9. Vilket djur är Dalslands landskapsdjur?
Rätt svar: 2. Korp

10. ”Glöm aldrig vem du är och vart du kommer ifrån”. Från vilken film kommer det här citatet?

Rätt svar: 1. Lejonkungen

11. Från vilket träd kommer det här lövet? (Bild)

Rätt svar: X. Lönn

12. Låten ”Svag” blev en stor hit och listetta både i Sverige och Norge. Svag var i somras även den mest strömmade låten på svenska någonsin. Vem sjunger låten?

Rätt svar: 1. Victor Leksell
Utslagsfråga: 453 stycken